Banan

[pagelist child_of="current" depth="1"]

Lida Loop

 • Alla tävlingsklasser samt Damer och Herrar Motion cyklar alla 3 loopar (64 km).
 • Double Loop cyklar första och andra loopen. (44 km). De 2 mest lättcyklade looparna.
 • Single Loop cyklar första loopen (25 km).

Lilla Loop

Se en mer detaljerad information under fliken ”Lilla Loop”.

 • Nybörjare A – Knatterace kör en rundslinga inne på arenan.
 • Nybörjare 6-12år – cyklar 2,5 km på grusväg/stig.
 • Familjeklass, 1 barn i sällskap med 1 vuxen – 13 km.
 • Familjeklass, 1 barn i sällskap med 1 vuxen – 25 km. (Loop 1)
 • Ungdom Motion 10-16 år – 13 km.
 • Ungdom Motion 10-16 år – 25 km. (Loop 1)
 • Flickor 9-12 år (Tävlingsklass) – 13 km.
 • Pojkar 9-12 år (Tävlingsklass) – 13 km.
 • Flickor 13-14 år (Tävlingsklass) – 25 km. (Loop 1)
 • Pojkar 13-14 år (Tävlingsklass) – 25 km. (Loop 1)
 • Flickor 15-16 år (Tävlingsklass) – 25 km. (Loop 1)
 • Pojkar 15-16 år (Tävlingsklass) – 25 km. (Loop 1)

Mitt i arenaområdet bland målportal, kiosk, utställare, värdshus, publik och högtalare finns också startområdet som är uppdelat i åtta stycken startfållor. I fållan längst fram (Nr 1) står de absolut snabbaste elitcyklisterna. Sedan är fållorna i stigande ordning bakåt, ju högre siffra på fållan ju långsammare cyklister.

Det som är extra roligt med ett långlopp som Lida Loop är att:

 • Det är exakt samma bana och samma förutsättningar för alla cyklister (om du cyklar 3 loopar)
 • Känslan är exakt lika för alla när man strax före start står och trängs bland över 1000 andra förväntansfulla och smånervös cyklister.
 • Alla har ungefär samma tankar i huvudet före start. Smorde jag in kedjan? Kollade jag växlarna? Kommer cykeln att hålla? Kommer min kropp att hålla? Har jag ätit och druckit tillräckligt? Har jag rätt lufttryck i däcken? Hinner jag kissa ännu en gång? Har jag reservslang, verktyg och pump med mig? Laddade jag batteriet till GPS:en?
Starten har gått

Loop 1 – 24 km

Starten lämnar ingen oberörd då man ska rakt uppför slalombacken. Det är trångt och bitvis väldigt brant.

Vilket är ditt favoritspår vid starten – vänsterspår, högerspår eller bara rakt upp i mitten?

När startbacken är avklarad tar grusvägarna vid och hastigheten skruvas upp. En del svängar är också något feldoserade (likt karusellen Vilda Musen på Gröna Lund) samtidigt som det i början kan vara trångt och intensivt bland de tävlande cyklisterna. Vi ber er därför cykla förståndigt.

Håll avstånd, bromsa där det krävs och hålla er position genom hela kurvan även om ni råkar ligga i ytterspår och får några få meter extra att cykla. I nästa kurva kan det istället vara du som får innerspår. Säker cykling med få onödiga krascher/ skador gillas av alla.

Grusvägarna ringlar sig bort mot Himmelsboda där vi får ögonkontakt med några kossor inne i deras hage.

Underlaget på grusvägarna är fint och landskapet ganska kuperat vilket känns i ben och hjärta då tempot brukar vara högt såhär i början på loppet.

Efter att ha passerat träbro nummer 2 vid dammarna vid Harbrostugan kommer banans kanske brantaste backe ”Karlssons Klister”. Den reser sig som en vägg framför oss så det kan det vara klokt att ha en hyfsat lätt växel och bra tryck på pedalerna.

Väl uppe bjuds vi på ett härligt parti med omväxlande motionsspår och korta avsnitt med singletrack.

Energipåfyllning

Efter 13 km kommer vi till arrangerande föreningen Tullinge SK´s Klubbstuga vid Brantbrink IP där vi gör ett kort stopp vid första vätskekontrollen. Sedan fortsätter vi in på fina små singeltrack som tar oss under järnvägen ut mot Rikstens friluftsstads område och fd F18, den nedlagda flygflottiljen.

Nu är det inte långt kvar till Lida. Lite mer grusväg längs Grödingebanan (järnvägen) och sedan vänster upp mot toppen av Lidaberget. Väl på krönet svänger du vänster in på en riktigt fin singletrack. Stigen går uppe på stenhällarna och avslutas med ett snabbt utförsparti ner mot publiken och tävlingsarenan. Men innan du får en registrerad mellantid, vätska och kan varva ut på loop 2 måste du först cykla ett varv på den breda fina skatebanan på ca 1,5 km. Ni som cyklar Single Loop 25 km viker här av till höger mot målet. Och övriga som ska till varvningen och ge er ut på Loop 2 håller vänster och fortsätter på den grusade Skateslingan upp till toppen av slalombackens baksida. Efter den tuffa backen rullar ni nedför slalombackens framsida (som ni startade uppför för 25 km sedan) och håller sedan vänster/vänster för varvning ut på Loop 2 (och vätska),

Stenhällarna

OBS! Ni som cyklar singleloop, familjeklasserna och alla ungdomsklasser går nu i mål efter era 13 respektive 25 kilometrar. Delningen till målfållan sker på Skatebanan. Håll höger och följ skyltar och pilar ner till sjön Getaren. Där är det dags att spurta in i mål.

Ni som cyklar den nedkortade varianten på 13 km cyklar INTE hela Loop 1. Se mer detaljerar info under fliken för ungdomarnas Lilla Loop .

Loop 2 – 19 km

Dags för mellanloopen, som är den kortaste. Tidigare upplagor kom denna loop sist, men nu är det nummer 2! Nu ska sjön Getaren rundas och vi kommer färdas i den skog vi nyss såg från toppen av slalombacken.

Direkt efter parkeringen tar en singeltrack vid och vi ska både uppför och nedför Lidaberget, jobbigt uppför och trixigt nedför.

Vi korsar en asfaltsväg och sedan in på en rotfylld stig som avslutas med en så smal träbro att cykeln måste lutas något för att styret inte ska slå i räcket.
Efter bron är det underbart snabba stigar fram mot ”Matildas dröm”. En backe som är både seg och lång. Väl på krönet kan vi ta några djupa andetag och blicka ut över sandtaget.

Vi är snart inne i ”Prosit” – ett parti med lite stenar, rullgrus och lös sand.

Vi kommer fram till en teknisk och ganska kort singeltrack som år 2022 förlängdes för att undvika biltrafik. Stigen går över tallheden och parallellt med asfaltsvägen som går till Pålamalms sommarstugeområde. Nu nedför tävlingens snabbaste nedförsbacke. Håll hårt i styret för att komma upp i 50km/h på denna ojämna grusväg är inte ovanligt.

När hastigheten sjunkit till normala nivåer kan det vara smart att äta och dricka. Nu när vi är nere vid lilla & stora Skogssjön är det bara 10 km kvar in till varvning ut på Loop 3 (eller målgång för Double Loop).

Direkt efter sjöarna fortsätter ni uppför ”Kickis lilla fina”, en backe som skriker Krampvarning och den kan vara riktigt elak för trötta ben. Efter backen får vi njuta av ett långt parti med skogsvägar, ängar, bondgårdar och förhoppningsvis några kor.

Partiet runt Norrga Kvarn är riktigt vackert och ger möjlighet till en sista påfyllning av vätska innan vi återigen följer Sörmlandsleden fina singeltrack över berget till Nolinge. Ta det lite försiktigt i sista branta lite svåra nedförsbacken ner mot hästgården.
Nu är det bara ett par kilometer grusväg kvar till Lida och även om det är lockande att vrida ur de sista krafterna ur benen, så kan det vara smart att spara sig till Loop 3… Vid Sadelmakartorp svänger du av grusvägen upp till vänster och får en seg backe fram till skatebanan (som du även cyklade på i slutet av Loop 1). Samma procedur och spår som vid förra varvningen; längs skatebanan, håll vänster och följ skatebanan till toppen av slalombackens baksida. Rulla nedför slalombackens framsida håll vänster/vänster för varvning ut på Loop 3 (och vätska). För er som cyklar Double Loop, på Skatebanan håller ni höger och följer skyltar och pilar ner mot sjön Getaren och slutligen den efterlängtade målportalen vid Arenan.

Loop 3 – 21 km

Många återkommande Lida Loop-deltagare hävdar att detta är tävlingens bästa och roligaste loop. 2022 är den uppdaterad med ÄNNU mera singletrack, då vi har fått dra om banan så att den går mera i skogen och mindre ute i bebyggelsen (passeringen genom stora sandtaget och runt Trollsjön är t ex borta)

Efter varvningen vid arenan cyklar du direkt ut på den mytomspunna stigen ”Diagonalen”. Ett parti på 1 km som är tekniskt svårt med stenar, hällar, rötter, surhål och en hel del publik.

Därefter lättcyklade grusvägar som antingen bjuder på högre fart eller en stund återhämtning, du bestämmer. Tips; passa på att äta och dricka, för strax kommer ihållande singletrack som varvas med enbart korta partier grusväg!

Efter ytterligare några km kommer du till banans mest ”tighta” stig som ringlar sig fram genom skogen likt en orm. Sen några minuters cykling bland rötter och stenar innan vi kommer ut på motionsspåret för en kort kilometer söderut (Dricka + gel!). Sväng av höger ut på ”Glader”. En härlig stig över hällar och mellan blöta mossar. Över en grusväg sedan in på banans kanske finaste singeltrack. Här är det bara att le och ösa på. Nu börjar det bli kul på riktigt!

Här följer nu 2022:s nya stigarna på Loop 3, rolig och småteknisk singletrack som går att trycka på ganska fort om man har kraft kvar, men obönhörligt tufft om krafterna tryter… Då det är ganska tajt, var uppmärksam på att släppa förbi piggare cyklister bakifrån.

I mål

Direkt efter vätskekontrollen vid Bovallen svänger du upp vänster på en riktigt fin stig. Stenar, rötter och bergshällar ska övervinnas och här börjar det märkas i kroppen att man är trött. Detta är inte är konstigt då det bara återstår 7 km av loppet! Trots trötthet gäller det att vara skärpt så du inte kraschar bland träd och stenar i nedförsbacken mot ängarna.

Vägen tillbaka mot Lida inleds med dagens enda asfalterade backe ”Tommys Favorit”, Den är brant, hård och rättvis!
Vi passerar golfbanan och nu börjar vi känna vittring av målet. Har du kommit såhär långt kommer du fixa det. Inte många minuter kvar till mål. Men först ska det tekniska partiet ”Kloker” avnjutas som är en del av Sörmlandsleden. Kloker avslutas med ett snabbt utförsparti och en tvär 90-gradare vänster. Bromsa in lite extra i svängen då stigens underlag är mjukt och förrädiskt. Följ stigen utmed åkern som till slut leder dig upp på den grusade Skatebana du redan cyklat på 2 gånger idag.
Nu ska du hålla höger och följa markeringarna mot MÅL. Efter vattenskidklubbens klubbstuga kommer du cykla på tävlingens absolut sista avsnitt av SingleTrack. Sväng förbi skidliften och följ vattnet bort mot badstranden. Har du inte lagt i en högre växel och börjar spurta är det hög tid att göra det nu.

I mål

Du hör speakern, du ser badplatsen, du känner publiken, du grinar illa i den lilla finalbacken och plötsligt är du mitt i målfållan och kan göra dig redo för målgång.

Le, sträck ut och känn dig stolt för att precis kommit in i mål efter 64 tuffa kilometrar.

Ta emot en medalj, drick vätska, ät efterloppsmat, duscha och beröm dig själv för en fantastisk prestation.

Du är trött idag men imorgon kan du redan börja drömma om nästa års Lida Loop.
För visst vore det roligt att komma tillbaka ännu bättre tränad och kanske försöka få en ännu snabbare tid?

Medalj
Rulla till toppen